בית המשפט קבע: מערכת א3 לאכיפת מהירות אמינה, אך עם טווח ביטחון של 9 קמ"ש

בפסק דין תקדימי שניתן לאחרונה בבית המשפט לתעבורה, נקבע כי מערכת האכיפה האוטומטית א3, המשמשת את משטרת ישראל לאכיפת עבירות תנועה, היא אמינה וניתן להסתמך על תוצאותיה להרשעה פלילית. עם זאת, השופטת קבעה כי יש להפחית 9 קמ"ש מכל תוצאת מדידה של המערכת, כטווח ביטחון למניעת הרשעות שווא, זאת בנוסף להפחתה האוטומטית של 5 קמ"ש שמבצעת המשטרה כיום.

הרקע: תשעה נאשמים תחת זכוכית המגדלת

פסק הדין ניתן במסגרת דיון מאוחד בתשעה תיקים, שבהם הואשמו נהגים בנהיגה במהירות מופרזת על סמך מדידות של מערכת א3. הנאשמים, בהם עודאי אבו גויעד שנהג במהירות 128 קמ"ש בכביש שבו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש, כפרו באמינות המערכת והובילו להליך משפטי מורכב שנמשך ארבע שנים. במהלך ההליך הוצגו אלפי מסמכים, התקיימו 22 דיוני הוכחות, ונשמעו עדויות מומחים, כולל נציג היצרן מהולנד, טימו גטסונידס, וראש המעבדה להנדסת רכב בטכניון, חגי בק.

המחלוקת: האם א3 מדויקת?

המאשימה, בראשות עו"ד איציק אמיר, טענה כי ניסויי שטח שבוצעו על ידי הטכניון, הכוללים למעלה מ-700 נסיעות בתנאים מגוונים, הוכיחו כי המערכת עומדת בדרישות התקן הישראלי 5140 ובהמלצות הבינלאומיות של OIML R91. לעומת זאת, ההגנה, בראשות עו"ד כפיר דור ועו"ד תומר גונן, טענה כי הניסויים לקו בחסר ולא בדקו מספיק כלי רכב כמו אופנועים, משאיות ורכבים חשמליים. בין היתר, נטען כי השימוש במכשיר VBOX ללא רכיב RTK (לדיוק מיקום) פגע במהימנות התוצאות.

ממצאי בית המשפט

לאחר ניתוח מעמיק של הראיות, קבעה השופטת כי מערכת א3 אמינה במרבית התנאים שנבדקו, וכי תוצאות הניסויים מראות התאמה גבוהה בין מדידות המערכת למכשירי השוואה עצמאיים. עם זאת, נמצאו חריגות מסוימות, בעיקר בסדרות ניסוי 8-9, שבהן נרשמו פערי מהירות של עד 21.7 קמ"ש. השופטת קיבלה את הסברי המומחה חגי בק לפסילת תוצאות אלו בשל תכנון שגוי של הניסוי, אך קבעה כי יש להחיל טווח ביטחון של 6 קמ"ש נוספים (בנוסף ל-3 קמ"ש של סטיית התקן המובנית) כדי להבטיח שלא יורשעו חפים מפשע.

כלי רכב חשמליים: שאלה פתוחה

נקודה משמעותית שעלתה בפסק הדין היא השפעת כלי רכב חשמליים על המערכת, הפועלת באמצעות גלאי לולאות אלקטרומגנטיות. ההגנה טענה כי רכבים אלו עלולים לשבש את המדידה, בעוד נציג היצרן, גטסונידס, העיד כי במקרה של שיבוש, המערכת לא תפיק תוצאה כלל – מה שמונע הרשעה שגויה. השופטת קיבלה את טענת ההגנה כי יש צורך בניסוי ספציפי לרכבים חשמליים, והותירה בצריך עיון את השאלה האם אי-אכיפה של רכבים אלו עלולה להוות "אכיפה בררנית".

השלכות לעתיד

פסק הדין מאשר את המשך השימוש במערכת א3, אך מחייב את המשטרה להפחית 9 קמ"ש מכל מדידה עתידית, מה שצפוי להשפיע על עשרות אלפי דוחות תנועה מדי שנה. הנאשמים בתיק זה הורשעו, תוך התחשבות בהפחתה זו. השופטת הדגישה כי המשטרה תוכל לערוך ניסויים נוספים לבחינת החריגות ולשיפור המערכת, במיוחד בנוגע לרכבים חשמליים, שמספרם בכבישים הולך וגדל.

תגובות

צוות ההגנה בירך על ההחלטה להחיל טווח ביטחון, וראה בכך הישג משמעותי להגנת זכויות הנהגים. מנגד, במשטרת ישראל טרם הגיבו רשמית, אך גורמים המקורבים להליך ציינו כי ייתכן שייערכו ניסויים נוספים כדי לחזק את אמינות המערכת.

פסק הדין ממחיש את האיזון העדין בין שימוש בטכנולוגיה מתקדמת לאכיפת חוק לבין הצורך להגן על זכויות הפרט, ומציב סטנדרט חדש לאכיפת תנועה בישראל.